Tänään se sitten meni. Nimittäin hermo. Yritin saada kotivakuutusta, mutta ei vaan onnannut. Laitoin viestiä kaikkiin mahdollisiin vakuutusyhtiöihin ja selitin tilanteeni. Tarvitsen siis kotivakuutuksen vaikka minulla on luottohäiriömerkintä. Jokaisesta vakuutusyhtiöstä tuli vastaus, etteivät voi myöntää kotivakuutusta, jos henkilöllä on luottohäiriömerkintä. 

Pyysin perustelut miksi ei voi. Mikä on peruste sille, etten voi saada kotivakuutusta? Miksi minua kohdellaan syrjivästi tai eriarvoisesti? Jos menen kauppaan, ei kauppiaalla ole oikeutta olla myymättä minulle tuotteita. Miksi vakuutusyhtiöllä on oikeus olla myymättä minulle kotivakuutusta? 

Luottohäiriömerkinnän saaneita on Suomessa satojatuhansia. Luin, että luottohäiriömerkinnät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Monesti luottotietojen menetys ei välttämättä johdu omasta toiminnasta. Taustalla voi olla avioero, työttömyys, sairaus tai mikä tahansa. Olkoon syy mikä tahansa, tämä eriarvoinen kohtelu saa nyt riittää. 

Olen aloittanut asian selvittämisen Finanssivalvonnan kautta. Luottotiedottomien syrjivää kohtelua lähden sen jälkeen selvittämään tarvittaessa oikeusteitse. Omat tapauksenne voitte lähettää spostiosoitteeseen: [email protected]. Tiedot voi lähettää tarvittaessa anonyyminä. 

Oikeusministeriön mukaan: "Vakuutusyhtiöt joutuvat jatkossa myös perustelemaan päätöksensä kirjallisesti, jos ne epäävät tai irtisanovat vakuutuksen. Hylkäys- tai irtisanomisperusteen on oltava lain ja hyvän vakuutustavan mukaisia. Esimerkiksi vakuutusyhtiö ei saa systemaattisesti hylätä vakuutushakemuksia hakijan vammaisuuden takia. Myöskään pelkkä maksuhäiriömerkintä ei riitä hylkäysperusteeksi."

Otan tarvittaessa yhteyttä oikeusasiamieheen, kuluttajansuojaan, EU-tuomioistuimeen. Teen mitä tahansa, että tämä eriarvoinen ja syrjivä kohtelu loppuu. 

Otan selvää onko syrjivälle toiminnalle lainsäädännöllisiä perusteita. Jos on, teen kansalaisaloitteen lainsäädännön muuttamiseksi. Jos ei, teen aloitteen lainsäädännön luomiseksi. 

Kotivakuutus ei ole ainoa asia, jossa luottotiedoton kokee syrjivää kohtelua. Luottotiedoton ei saa asuntoa, pankkitiliä, verkkopankkitunnuksia jne. Ymmärrän, jos luottotiedoton ei saa lisää lainaa. Alkuperäinen tarkoitus luottohäiriömerkinnällä on luoton saannin estäminen ja sen myötä lisävelkaantuminen. Nyt luottohäiriömerkintää käytetään aivan muuhun tarkoitukseen, joka johtaa syrjivään kohteluun. 

Joku roti on meikäläisen kohtelussa! Tulkaa mukaan, kommentoikaa. Tarkistan kaikki kommentit manuaalisesti.